Från modebloggerskor till den sexistiska spelindustrin

Källa: http://www.idg.se/2.1085/1.519978/fran-modebloggerskor-till-den-sexistiska-spelindustrin
 
mycket välskrivet om dubbelmoralen som florerar på nätet idag
 

Från modebloggerskor till den sexistiska spelindustrin


Sista ordet Samma sunkiga kvinnoideal genomsyrar både datorspelen och modebloggarna. Men varför är det bara de förra som får skit för det, undrar Unni Drougge.
 

När nya stjärnor upptäcks på internet framställs de ofta som speciella och originella – nätet är ännu relativt ungt och den som utmärker sig där anses komma med nånting nytt. Ofta sugs därför dessa nyfunna förmågor upp av det gamla trötta etablissemanget, som alibin för fräschör och nytänkande.

Tråkigt nog är föryngringskuren sällan mer upphetsande än ett happy meal på McDonald’s. Det unga nytillskottet upprepar bara beprövade recept och smälter ypperligt väl in i trygga och välkända förpackningar (som Gina Dirawi eller William Spetz).

Mest förutsägbara i sin stereotypi är ändå mode- och sminkbloggerskorna, med nya klickmonster som Foki och Miss Lisibelle, arvtagerskor i rakt nedstigande led från Kissie och Blondinbella.

Den tidigare bimbokritiken har emellertid tystnat och ersatts av en sorts tillkämpad respekt, inte bara för bloggerskornas pekunjära framgångar, utan nu också för att man anser att de levererar en berättelse. Berättelsen – storytelling – det är nämligen dagens honnörsord i den olönsamma journalistikens utfiskade hav.

Nu när alltfler tidningssegel revas och vi äntligen håller på att bli papperslösa på allvar måste vi hitta digitala hamnar, varför vi nervöst sniffar längs den unga bloggerskans thigh gap som om vi där nånstans kunde få en skymt av framtiden.

I det danska public service-radioprogrammet Mennesker og medier utropades således den danska högtrafikerade bloggerskan Fie Laursen som en äkta storyteller, en av dem som ska visa kryphålet in i nya jungfruliga, lukrativa marker.

I vår iver att finna framtidens melodi har vi blivit så tondöva att vi förväxlar kvantitet med kvalitet. Och i vår stränga genusfostran passar vi oss noga för att dissa ”unga tjejer som faktiskt gööör nåt”.

Modebloggerskorna har alltså blivit heliga kor bland både feminister och ”framsynta” publicister. De kanske har nåt att lära oss!

Spelindustrins sexistiska kvinnosyn granskas samtidigt alltmer (vilket givetvis är fullt berättigat).

I sin ”Jimquisition: Objectification and men” slår Jim Sterling fast att männen i datorspelen styrs av mål de själva satt upp medan kvinnorna rätt och slätt bara utgör ett manligt mål i sig.

Spelen görs – precis som svenneporren – mestadels av män och riktas i huvudsak till män. De manliga hjältarna har mod och handlingskraft, kvinnan har ... boobs. Att närapå hälften av spelanvändarna i dag är av kvinnokön borde tyda på att många honkönade kan identifiera sig med de manliga hjältarnas mod och handlingskraft.

Det är mer än vad man kan säga om de unga tjejer som följer de plutläppiga livsstilsbloggerskorna. Där får man lära sig använda concealers som kan dölja en 12-årings ”mörka ringar under ögonen”, man får se ymniga skördar från själlösa shoppingrundor, hårprodukter för ”snygga lockar”, måltider intagna på ställen med sterila stadsutsikter och små gulliga accessoarhundar.

Man får med andra ord inblick i ett kvinnligt livsideal som i allt väsentligt liknar den typiska lyxhustruns tillvaro, ett liv vars enda existensberättigande och inkomstkälla är försöken att efterlikna de passiviserade och ointressanta kvinnogestalter som den mansdominerade spelindustrin nu får pisk för.

Om livsstilsbloggerskorna berättar en historia, så är det denna: En kvinnas uppgift är att vara dekorativ och att visa att det lönar sig.

Den berättelsen är mycket gammal och trött och säger förhoppningsvis ingenting om framtiden – även om den utspelar sig på internet.


Unni Drougge är författare, skribent och radiopratare.

Burberry Nail Polish 2013

Vi har väntat och vi har väntat men äntligen har Burberry Prosum besvarat vår önskan och skapat en nagellacksserie som är lika klassisk som alla deras tidigare produkter. Tidigare makeup-produkter har varit koncentrerade till klassiska hudvårds och ögon-produkter men nu har det alltså kommit något för naglarna. Vi fick först se en glimt av detta under visningen av Burberry prosum höst/vinter 2013/2014
Färgerna är klassiskt nude, svart och oxblod
[gallery][/gallery]

Charlotte Tilbury makeup had finally arrived

På måndag 2 september så släpps Charlotte Tilburys efterlängtade och omtalade makeup-linje på Selfridge vid Oxford street. Klicka er igenom galleriet här för att se produkterna =)
[gallery][/gallery]
Efter att ha sett alla produkterna måste jag säga, jag äslar verkligen hur färg.kordinerat förpackningarna är. Känns som en snygg helhet i det hela

Back home

Efter ett par dagar med villabesök och varit i Vasa för att uträtta lite ärenden så är jag nu tillbaka hemma hos mor och far. Jag har ännu ingen dator utan sitter vid pappas ännu. Ska väl försöka få en ny beställd detta veckoslut eller nått.
Hur som helst har det inte helt hänt något intressesant. Nya läsåret har sparkats igång och jag har varit och representerat mig själv iom NUD styrelse :)
ska försöka uppdatera den här sidan en del nu medan jag är hemma =)

New things <3

Lite nytt som har letat sig in i mina ägor <3
Ed Hardy "Skulls and Roses" EdP
Superhäftig parfymflaska ^^! Och doften är riktigt ljuvlig. Man öppnar huvudet på döskallen för att spraya parfymen
 Superläckra skor från bianco. Är otroligt förälskade i dem! Älskar klacken på dem <3
de praktiskt taget skrek ut "köp oss! Köp Oss!" haha :D
Lustigt nog är de riktigt bekväma trots den massiva höjden :)

Färganalys - en djupdykning

Fick en kommentar på förra inlägget att jag skulle ta mig en djupdykning om färganalys, och som lovat skulle jag göra det =) Jag har i skolan gått en kurs i färganalys och i de flesta ämnen efter det har det varit ett återkommande tema. Jag har personligen blivit mera medveten om mina färgval på kläder efter att jag gick kursen och fick till min förvåning se att för mig innebar det, de färger jag redan tycker om är de jag passar i =)!
 
Så till att börja med.
Vad är en färganalys och vad innebär det?
En färganalys är till för såväl män som kvinnor för att få fram de färgnyanser som bäst lyfter fram våra egna färger i  hudton, ögonfärg och den naturliga hårfärgen. Med hjälp av färganalys får du alltså vetskapen om de färger som passar just Dig när du ska välja färg på kläder, makeup, accessoarer, glasögon och hårfärg.
 
Hur går en färganalys till?
En färganalys går ut på att man först ska avgöra till vilken kategori eller "årstid" en person tillhör. Det finns fyra årstider, sommar, höst, vinter och vår. Av dessa har sommar och vinter kalla undertoner medan höst och vår har varma. För att avgöra om du är varm eller kall så sätter man ett silverfärgat tyg och ett guldfärgat tyg mot ansiktet. Sedan ser man turvis på, vilket förhöjer och vilket dämpar huden? På vissa är detta väldigt lätt att se, andra är det svårare.
Efter att man avgjort om man är varm eller kall är det dags att avgöra vilken årstid du hör till. Är du en sommar eller en vinter? Är du en höst eller en vår? Detta avgörs med samma metod. Två färger från de olika paletterna sätts mot ansiktet och där ser den som gör din färganalys, vilken förhöjer och vilken dämpar. Vissa behöver man bara se på några tygstycken om de hör till den ena eller den andra, andra så måste man prova flera olika många gånger för att avgöra.
En normal färganalys hos en professionell brukar ta ungefär en timme och under den tiden får du förutom färganalysen även tips på färgval och färgkombinationer du kanske inte tänkt på eller vågat testa tidigare.
 
Beskrivning av de olika årstiderna
En snabb beskrivning av de olika årstiderna för att hjälpa er komma igång med färganalysen. Det är viktigt att kunna vara objektiv, även om du älskar svart så är du nödvändigtvis inte så att det egentligen är den färgen du ska använda
 
Sommar
Sommaren har skira, lite dämpade färger. det är en sval ton med blå eller rosa underton och låg kontrast mellan hudton, ögonfärg och hårfärg. Detta är den typiskt nordiska färgskalan med nästan genomskinlig hy och blont, ljusbrunt, askblont eller grått hår. Ögonfärgen är oftast blå, gröna eller blågröna.
 
Vilka färger passar man i som sommar?
Mjuka neutrala färger och pastellfärger, liksom dämpade färger med kalla undertoner. Ljusblått, rosa, lila, lavendel, plommon och blekt gult brukar passa dem bra. Undvik livfulla, starka nyanser (till exempel starkt rött - speciellt om du har rödlätt hy) eftersom de oftast kommer att se för hårda ut. Jordfärger, svart och orange kommer också att ta för mycket uppmärksamhet från ansiktet. Smycken i silver funkar bättre än guldsmycken då guld kommer bli för "varmt"
 
Höst
Höstar har en mycket djup och varm hudton. Höstens färger kan vara både naturfägade och mossiga men även starka och intensiva. Nyckelorden är dock alltid varm och fyllig. Håret är kopparröptt, gyllenbrunt eller kastanjebrunt och ögonen är mörkbruna, hasselnötsfärgade eller gröna.
 
Vilka färger passar man i som höst?
Gyllene färgtoner eller kryddiga och jordnära färgtoner kommer att se bra ut på en höst. Höstar kan bära både dämpade och rika färger, likt det man ser i höstlöven. De passar i kamel, beige, oliv, orange och mörkbrunt. De kan också se bra ut i en rik, varm grå ton. Försök att undvika svart då det är en allt för kall färg. Höstar passar bättre i guldsmycken.
 
Vinter
Vintern har mörkt hår och blek hy eller mycket mörkt hår och mörk hy. De har en kall färgskala och det är det som är dess kännetecken. Vintern har klara, starka och konstaterande färger. Med det menas att det är en stor skillnad mellan deras naturliga hårfärg, ögonfärg och hudton. Vintrar brukar passa mycket bra i gothkläder och hårdrockskläder. Även mörkhyade med kall hudton och mörkt hår hamnar i denna färgskala. Hårfärgen är svart eller mörkbrun och ögonfärgen är blå, brun eller grön.
 
Vilka färger passar man i som vinter?
Vintrar passar i färger som är vassa, starka och tydliga. De ser bäst ut i intensiva, rika färger som svart, marinblått, rött och chockrosa. Vill man ha ljusare färger kan man bära ljusa, vita och isiga pasteller såsom kalla blå, rosa och gula färger. Tänk alltid "kalla färger" när du väljer hårfärg, smink och kläder. Undvik jordnära färger och dämpade färger som beige, orange och guld eftersom dessa färger inte kommer göra hudfärgen rättvis. Vintern passar nästan alltid bättre i silver än guld.
 
Vår
Vårmänniskorna har en varm färgskala som är pigg och fräsch och passar därför också i sådana färger. Denna färg är också vanlig i norden men våren har en varmare färgskala än sommaren. Håret är gyllenblont, gyllenbrunt eller rött. Ögonen är blå, blågrå, blågröna eller turkosa.
 
Vilka färger passar man i som vår?
Vårar kan bära mycket bleka, mjuka färger såsom persika, kamel, gyllengult, gyllenbrunt och ljusblått. De ser också bra ut i elfenbensvitt, ljust grönt, starkt rött, distinkt blått och korall. Undvik färger som är dämpande eller för mörka. Svart eller vitt brukar sällan passa eftersom de är allt för konstaterande. En vår passar mycket bra i guld men även i silver.
 
 
Sådär. Jag hoppas detta var till någon hjälp. Tusen tack för kommentaren =)!! Om ni undrar något mera angående färganalys eller något helt annat, kommentera gärna
 
Jag kan ju avsluta hela med att säga, när jag gjorde min färganalys blev jag sommar. Jga misstänkte det redan före men för mig har det hjälp att få svart på vitt så att säga och jag har märkt att efter att jag började tänka på färgvalet hur min hy ser mera lysterfylld ut. 

Datorlös

Jag kommer va dålig med mitt uppdaterande ett tag för jag blev nämligen datorlös häromdagen. Så ofta jag har tid/orkar kommer jag ta bloggandet via mina föräldrars laptop men det är inte allt för roligt att blogga från främmande dator
Så fram till att jag får tillbaka min/skaffar en ny kommer bloggandet bli lite lidande. Men kika gärna in i alla fall =)
samt kommentera gärna, är det nån skild designer eller något skillt märke ni skulle vilja att jag tog upp om. eller något helt annat inom skönhetsbranschen ni skulle vilja att jag tog mig en djupdykning i och förklarade lite om?
 
Kommentera, kommentera kommentera!! =)

I'm home

Efter en 1 timmar lång resa så är jag äntligen hemma. Det va skönt att sova ut i egen säng i flickrummet inatt men samtidigt tomt för saknaden är stor
Men ser snart alla igen och glad är jag för det =) Bilresan upp från Åbo gick bra trots mörkret och diverse djur som sprang över vägen
 
Idag har jag mest tagit det lugnt, sov länge och sen umgåtts med familjen. Har ändå saknat dem medan jag varit borta =)
Nu ser jag mest bara fram emot att börja min praktik på teatern. Kommer bli så spännande ^^

Inflyttningsfest

Blev en trevlig kväll igår med inflyttningsfest hos Fredrik och Justyna =) De har flyttat till ett hus i Mariehamn och vi var ditbjudna på mat och dricka. Själv körde jag så jag höll mig nykter.
Fick låna Mats sportbil och damn guys I'm in love! Så nu har jag en ny drömbil efter att min älskade lilla skrutt ger upp det =)
 
Idag inleder jag sista jobbdagen på Dillen. Det har varit en riktigt bra sommar att få jobba där och jag kommer sakna alla. Ska bjuda på lite gott idag som tack för i sommar. Kommer sakna min tid här på Åland men ser också fram emot att få komma hem <3
 
Ikväll blir det i alla fall beer-festival på Stallhagen. Skoj!

Packning och städning

Denna lediga dag till ära ska jag tillbringa med att packa ihop och städa min lägenhet här på Åland. Jag flyttar ut idag och kommer bo de sista dagarna i Godby =)
Har en hel del som ska gras så därför är man uppe med tuppen för att hinna allting. Efter 4 kommer det flytthjälp i form av Christoffer. Han ska hjälpa mig att få in allting i min lilla bil. Det gick förra året så varför ska det inte gå i år?
 
Nå hur som helst så kommer dagen tillbringas med det. Har lite svårt att fatta att jag far hem på lördag. En sommar kan gå så fort och jag har hunnit med så mycket trots att jag jobbat hårt. 

How to walk in heels

Jag tycker flera av videorna om hur man går i klackar är väldigt icke informativa och ger inte mycket. Klart, de visar att man ska gå häl-tå men that's about it
Den underbart fina Michelle Phan vissar här även hur man går på olika underlag och hur man får ett snyggt "gung" i sin gång
 
Jag älskar att gå i klackar och har redan gjort det i många år. Jag älskar ett par smala stilettskor och drömmer om dagen jag kan hitta ett par pumps som jag inte kliver ur (har för smala fötter för de flesta skor)

Sailor Moon på svenska

Jag som knappt kan räknas till ett 90s kid (för låt oss va ärliga, hur många födda -95 eller senare minns mycke av 90-talet) minns i alla fall att Sailor Moon då det kom på TV på helgmorgnarar, det var livsviktigt att se.
Sen det slutade efter ett x antal avsnitt har jag då och då ägnat tanke åt denna serie som var så viktig för mig under min barndom. Men nu får jag återuppleva det!
Någon vänlig själ på Youtube har bestämt sig för att restaurera och ladda upp alla avsnitt som släpptes på svenska av serien Sailor Moon. Har spenderat en del tid med att titta på det de senaste dagarna och man kastas verkligen tillbaka till barndomen. Klart, dialogerna är iblandd till fåniga men jag tycker ändå det är underhållande att se på
 
Länken till Youtube-kanalen hittar ni HÄR
Brukade ni se på Sailor Moon när ni var små? Kommentera och berätta vad erat starkaste minne från denna serie var =)

Drömmen om Ernst

Kom just från Bentes i Eckerö där jag och Christffer har varit och sett Kappsäcksteaterns uppsättning "Drömmen om Ernst - ett utomhusspel om inredning". Riktigt trevligt, pjäsen hade sina stunder =)
ett trevligt sätt att spendera en fin sommarkväll ^^

Dove: Thought before action

 

DOVE CANADA USES PHOTOSHOP TROJAN HORSE TO SHAME POTENTIAL BODY-SHAMERS

In the latest round of Dove’s long-running "Real Beauty" campaign, the company leaves a Photoshop Action where photography creatives might find it, in order to sabotage the unrealistic beauty standards they may be supporting.

Battles can’t always be fought like a football game, with the offense and defense meeting each other head-on. Sometimes it’s most advantageous to infiltrate the enemy for a sneak attack--which is exactly what Dove is doing in its ongoing war against unrealistically svelte depictions of women in advertising.

The decade-running "Real Beauty" campaign, which won a Grand Prix at Cannes in 2007, continues its assault on Photoshop by fighting fire with fire. Created by Ogilvy Toronto, Dove Canada’s latest endeavor is a sneaky way to hit the perpetrators of such ads right at the source--their computers.

The team at Ogilvy created the Photoshop action "Beautify", a downloadable file that makes a change with a single click, in this case aimed at photography creatives who might be shaving the curves off of a not-even-curvy model right this very second. The company hopes to spread "Beautify" by leaving it on sites like Reddit which art directors and the like are known to frequent--presenting it as an aid for retouching.


 At first blush, it appears that "Beautify" adds a healthy-looking skin glow effect to the photo. What it actually does, however, is revert photoshopped images back to their original state. Although it occurs to me that some innocent Photoshoppers (though, are any of them truly innocent?) might get caught in the crosshairs of this sneak attack, a Photoshop action can be easily undone, and so any casualties will only be mildly inconvenienced--and probably not ashamed of their bodies.

Victoria Beckham Eyewear

VictoriaBeckham har lanserat en glasögon-kollektion online. Hon säger själv att hon hade svårt att hitta några som hon själv var nöjd med och därför valde att göra sin egen kllektion. Glasögonen är handgjorda i Italien av det finaste materialet på marknaden. 
[gallery]Victoria Beckham Eyewear[/gallery]
Personligen gillar jga modellerna på dem och skulle jag inte redan ha mina fina Ralph Lauren skulle jag satsa på dessa. Vad tycker ni?

Strandhäng och middag

Söndagen har spenderats på bästa möjliga sätt man kan spendera en varm sommardag
Först häng hela dagen på stranden och sedan en god middag
For ut till Bomarsund med Christoffer och Emil. Låg på klipporna och sedan på  stranden. Sen doppade vi oss i vattnet. Det va kallt men skönt när man väl kom i
Efter for vi till Stallhagen på middag. Jäklar va gott må jag säga
 

Back to school

Man vet att sommaren börjar lida mot sitt slut när sådana här videor börjar dyka upp på Youtube
Men jag ser fram emot hösten. Jag ser fram emot min praktik och jag ser fram emot att få träffa alla igen. Har jag möjlighet ska jag även ta och försöka resa lite  höst =)
vad är era planer för hösten? Börjar ni ny skola, flyttar ni hemifrån? Kommentera och berätta =)